Et brag af en haveforestilling

I går aftes kørte jeg med havetøserne Helle Vibeke - og Esther en smuttur til Falster for at opleve Marianne Folling, der holdt foredrag i Haveselskabets havekreds. Skønt med ligesindede, der er lige så plantegale som en selv.

Vi nød hvert et minut af foredraget, hvor der blev gennemgået lidt basis introduktion til design af staudebed, fif til at gøre det bedre og introducere græsser i bedene, der blev vist en HEL MASSE plantenyheder og til sidst men ikke mindst, så vi nogle flotte havetrends fra det store udland. 

Jeg må sige at Marianne udover at være fagligt stærk i sit stof, også er en utrolig dygtig fotograf, - der præsenterede et brag af en haveforestilling.


Fotograf: Marianne Folling - Staudebedet.blogspot.dk

Desværre var der ret mørkt i salen, så mine noter var begrænsede - men here goes: 

DESIGNFASEN OG PLANTEVALG
  • Brug sunde sorter. Der er kommet mange sundere sorter stauder på markedet, - søg evt. på nettet og find disse. Anbefalede sorter Phlox der er meldugsresistente:

    'Aureole' ,'Sherbert's Cocktail' og 'Pure Feelings' - begge meldugresistente samt 'Mystic Black' - meget smuk sort, der står i knop i 3 uger før udspring. Flere af disse kan findes hos Staudefeen
  • Plant efter jordforholdene, - det giver ALTID bedst resultat at plante efter den jordtype du har. Bonussen herved er at du får sundere flottere planter, og du skal heller ikke gøde/eller måske vande så meget, da plantens natur ikke kræver særbehandling, der i allersidste instans kan koste dens velbefindende.

  • Start altid planting af et bed op helt fra bunden med fx. 3,5, eller måske 7 stk ens planter. (Et fif : Benyt et ulige antal stauder, da det giver et mere harmonisk udtryk). Hvis man køber fx to vil planterne altid stå på linje - og det er ikke pænt i et staudebed.
  • Det er vigtigt, at forkanten af bedet er pæn hele sæsonen, derfor anbefaler Marianne, at man fx lægger forårsplanter bagerst, så de kan visne ned og glide lidt i baggrunden. Vi så løvefod - broget hvid sankt hans urt - hvid lærkespore - Brunnera macrophylla 'Mr. Morse', hvidstribet græs 'Overdam' og flere andre flotte eksempler brugt i Mariannes hvide staudegang, der både står flot i hele sæsonen, men som også har smukt løv, i modsætning til mange forårsplanter, hvis løv bliver kedeligt og som man ikke ønsker, at der skal fokuseres på, når forårssæsonen er forbi.
  • Gentagelsen - og spejlingen af planterne - ikke nødvendigvis helt symmetrisk var også en vigtig ting, Marianne fremhævede der kan give den ønskede harmoni i bedene.
  • Tænk også over at bedet helst skal se pænt ud året rundt. Det giver langt større nydelse, hvis du kan kigge ud af vinduerne om vinteren og måske se nogle spir og kugler der grafisk pynter i haven, - end hvis du har en sommerhave der er klasket til jorden i den sidste frost. Læs om de vinterstandere Marianne holder meget af lige her
  • Når du tænker på design - planlæg gerne ud fra hvor bedet skal ses fra. Er det fra terrassen - kunne et måneskinsbed med hvide blomster og gråt løv være meget forførende. Vælg noget der skaber variation i bladformer, farver og højde. Er dit nye bed et bed du kan gå rundt om, og ønsker du at se det fra alle sider, er der andre hensyn at tage, da bedet jo skal tage sig godt ud fra alle sider, man kan sige at det giver en totaloplevelse, derfor nævnte Marianne nævnte vigtigheden af at tage højde for disse ting INDEN du går igang:


http://staudebedet.blogspot.dk/2012/09/og-magien-opstod.html
Læs mere om græsserne her på
Mariannes egen blog
Staudebedet.blogspot.dk

Fotograf: Marianne Folling
Plantens krav til jordtype / krav til lysforhold / højde (kræver den støtte, eller kan man plante sammen med nogle plantenaboer hvor planterne med fordel kan væve sig ind i/opad hinanden. 

Tag højde for planternes farve sammensætning / og de ønskede gentagelser du skal bruge for at skabe harmoni og sammenhængen. 

Plantens måde at vokse på. Vælg gerne noget der vokser i klump
Fx. ønsker man måske ikke at tilplante med noget der vokser med lange udløbere som fx. traditionel gyldenris, - men man kan med fordel sætte de nye sorter, der vokser i klump. Generelt er det godt med planter der vokser i klump, for så kan man bedre styre designet. Og tilvæksten vil ikke ødelægge bedets udtryk, fordi udløbere måske har flyttet planten to meter i løbet af et par sæsoner.

Vælg gerne mange planter, og undersøg herefter nøje, hvad der egner sig bedst. 
Brug evt. dette link til Tidens stauder, hvor Marianne Folling har opbygget en database, hvor du kan søge efter planter, eller deres karakteristika. Når du har fundet de planter, du drømmer om og valgt dem fra der er uegnede er det på tide at SORTERE FRA, og lære begrænselsens ædle kunst. Det giver et flot resultat, og måske er det også mere realistisk medmindre, du har uanede antal kvadratmeter til rådighed. ;)


NYE TRENDS

Der blev vist mange lækre billeder, både fra Mariannes egen helt utroligt smukke og meget inspirerende have, der rummer de smukkeste græsser. Jeg har ikke set en have der på samme vis rummer både stauder og græsser. Når man ser billederne fra Mariannes blog kan det godt være lidt svært at se at nogle af stauderne er henved 3,5 meter i højden. Det er et imponerende syn. Og det er i høj grad nytænkt. For selvom der er linjer til både Piet Oudolph og hans naturlige havedesign og Claus Dalby hvad angår vild blomsterstil har Marianne sin måde at sætte det hele sammen på, som er umiskendeligt hendes egen. Denne have er simpelthen bare spækket med WOW-effekt!


Der er nærmest eventyrligt smukt i Mariannes have.



Marianne viste også havetrends fra det store udland og der blev også vist noget fra blandt andet Anthony Paul - som du fx kan se her

Det der var nyt ved den måde, Anthony Paul designer har designet nogle haver på, er at han bruger en kæmpe flade at samme stauder, - og på den måde giver et nyt friskt udtryk, der passer rigtigt godt til fx et moderne hus. 


NYE PLANTER



Fotograf: Marianne Folling. Staudebedet.blogspot.dk


Nogle planter der blev nævnt, som jeg bed mærke i var: Mange smukke solhatte blev fremhævet, jeg nåede dog ikke at notere alle. Men dog lidt af de hvide og limefarvede:  fx 'Green Jewel', 'Coconut Lime', 'Green Line'.  Herover er det 'Coconut Lime'.



En smuk kombination, der blev vist på et billede var Bjergmynte og Geranium 'Crystal lake'. En anden smuk kombination - der også kunne være flot i et bed hvor der ikke er så meget sol: Astrantia 'Roma' og kertepileurten 'Betty Brandt'.

Scutellaria incana - en 80 cm dueblå skønhed der kan sås fra frø. Jeg søgte og fandt den hos Staudestedet i Grenaa. Den er god fordi den kommer med de blå blomster sent på sæsonen, så den røg lige ind på min ønskeliste. :)

En flot kombination jeg også faldt for var blå kugletidsel og hvid ærenpris. SUK, - så smukt så smukt. 



Alunrod blev fremhævet: Jeg var vild med sorten 'Plum Pudding' og 'Plum Royal'. Men de findes i alskens smukke nuancer. Nye kommer hele tiden til. Jeg lærte at Alunrod var ret god i skygge, og også i potter - og kan være særdeles skønne ved indgangen om vinteren. Mange kan med fordeles ved stiklinger, (langs pottens kant, - og skal stå i skygge hvor de vil slå rødder i løbet af 3-4 uger). Dæk dem ikke til - for så rådner de!


TIP: ET NEMT STAUDEBED DER ER NEMMERE AT PASSE END EN GRÆSPLÆNE
Det er langt nemmere at passe nogle veldesignede staudebede som disse, da det kun kræver klip i foråret, samt lidt tilførsel af næring - i modsætning til at passe fx en græsplæne, der nogle gange i sæsonen skal slås to gange om ugen for at se ordentlig ud. Der er altså ingen grund til IKKE at komme i sving med at designe. 

Er du op i alderen kan du måske ovenikøbet lette mængden af havearbejde, hvis du tilrettelægger dit staudebed, efter dette princip. Se det synes jeg jo er tankevækkende :) For er det ikke sådan at mange ældre faktisk sælger deres elskede bolig, fordi de ikke magter haven længere?



Foto: Marianne Folling. Staudebedet.blogspot.dk











MARIANNE FOLLING 
Kan også tegne en haveplan til din have. Læs mere her!




Kommentarer

  1. Tak for et fantastisk energi boost, jeg følger nu endnu en god blog....Jeg er forøvrigt helt enig i udsagnet om græs versus stauder. Tænk den tragedie det egentlig er når mennesker sælger deres elskede hjem, pga. manglende planlægning og overskud til at gribe haven (husets virkelige aktiv) rigtig an.
    Kærlig hilsen
    Henrik

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg glemte ovenikøbet at fortælle om de nye meldugtolerante phlox. Der var nogle lækre nye sorter. Og fordelen ved at lave en have der er nemmere når man blir ældre er jo indlysende. Men hele præsentationen var MEGET inspirerende og Marianne giver ganske rigtigt en et boost og det er jo fantastisk nu her inden sæsonen starter.

      Slet
  2. Meget fin beretning - og ekstra sjov at læse, når jeg nu også selv var tilstede :) - og det gik da fint at få videreformidlet dine noter, trods det halvmørke lokale de var skrevet i :)

    De phlox hun nævnte var:
    'Sherbert's Cocktail'
    'Pure Feelings' - begge meldugresistente.

    Derudover nævnte hun 'Mystic Black' - i knop i 3 uger før udspring.

    SvarSlet
    Svar
    1. Godt Esther. Rart at få dem med. Tak skal du have.

      Slet
  3. Hej Eva ! Tak for et meget inspirerede og udførligt referat. marriannes energi skinner igennem. Jeg tror lige jeg må nærlæse det en gang til. Der er flere bede der er undervejs, så godt med de gode hints. God weekend !

    SvarSlet
    Svar
    1. Kig forbi Mariannes blog hvor der også er "opskrifter" til flotte bede.

      Slet
  4. Søde Eva,

    sikke en fornem og interessant videreformidling, du forkæler os med. Kan virkelig mærke, at du/I har haft et helt fantastisk oplevelsesflow og at nye drømme om planter og plantesammensætnninger står i kø, for at blive ført ud i livet.

    "Sherbert`s Cocktail" kan jeg varmt anbefale. Den er simpelthen helt vidunderlig.

    Hav en dejlig weekend fuld af smukke blomsterdrømme.

    Knus og kærlige tanker

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Tante Grøn
      Tak for din søde hilsen. Dejligt at høre fra dig. Håber du har det godt. Hører der er noget godt på vej fra din hånd. Hvor spændende. Den er vi mange der glæder os til. ;)
      Hils Syrenprinsen fra mig

      Slet
  5. Wauw, det lyder til at have været en virkelig spændende aften, der kunne man nok godt få inspiration til en total-omlægning af nogle bede....

    SvarSlet
    Svar
    1. Uha - Du kan tro der var masser af inspiration. :)

      Slet
  6. Hej Eva.Tusind tak for et dejlig informativ indlæg.Kan da blive hel ærgelig over at jeg ikke var med.For jeg kan jo læse at i har haft en fantastisk aften.Må også lige læse dit indlæg igen.Rigtig god weekend til dig knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette. Tak for din hilsen. Det var en dejlig aften, men besøg Mariannes blog, her er også meget inspiration at hente. :)

      Slet
  7. Gid jeg havde været med:-) Jeg kan falde helt i svime over de vidunderlige fotos af Mariannes vilde og frodige staudebede.
    Fortsat god weekend:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Bente
      Det kan i hvert fald anbefales hvis du får mulighed for det en anden gang. God weekend til dig også.

      Slet
  8. Spændende læsning - tak for det, er meget inspireret af især det sidste billede i din "fortælling".

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Sussi. Det glæder mig at du også er brændt lun på Mariannes design. :)

      Slet
  9. Hej Eva
    Mange tak for et grundigt referat, jeg har læst det med stor interesse. Det var dejligt, du ville, når vi nu var nogen som ikke selv kunne komme med.
    Kh
    Lisbeth

    SvarSlet
  10. Det var så lidt. God weekend til dig og Bent. :)

    SvarSlet
  11. Lyder til at være et spændende foredrag og det er ihvertfald et godt referat, du har lavet.
    Det hele ser meget spændende ud, og giver inspiration til nye og spændende sorter i haven! Så tak for det!

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Bente
      Du er altid velkommen. Glad for at nogen kan få noget ud af det, - plus at jeg naturligvis får det repeteret. Det er jo heller ikke så tosset.

      Slet
  12. Oi, hvilken inspirerende blogpost! Tusen takk. Det høres ut til å ha vært et glimrende foredrag, hvorfor kommer jeg meg aldri ut for å høre/se sånne!
    God søndag!

    SvarSlet
    Svar
    1. God søndag til dig også. Glad at Marianne kunne inspirere dig.

      Slet
  13. Hej Eva tak for et godt referat, det er altid fedt når nogen vil videreformidle. Tænkte fluks om vi i vores forening skulle prøve om hun ville holde et foredrag der. Det vil jeg lige høre de andre om.. For hendes egne have er ihvertfald smuk og hun tager nogen rigtig gode billeder.
    Hilsen Helle

    SvarSlet
    Svar
    1. Det forstår jeg godt at du vil foreslå. Det lyder som en god aften. Jeg kan i hvertfald kun anbefale det.

      Slet
  14. Tak for et spændende og informativt indlæg :-)
    Jeg har længe været en stor fan af Mariannes havestil og hendes fantastiske billeder. Håber jeg får mulighed for at se haven IRL i år :-)

    SvarSlet
  15. Hej Eva.
    Det lyder som et rigtig spændende og lærerigt foredrag du har været til :) Mange tak for det grundige referat. Det er nogle gode tanker og tips.
    Jeg skal vist have kigget nærmere på alunrod, det vil være ideel på min altan. Også da jeg denne vinter er blevet meget bevidst om, at der mangler noget stedsegrønt derude.
    Forårshilsner
    Ane

    SvarSlet

Send en kommentar

Læg gerne en hilsen eller en kommentar og få min sol til at skinne.

Kærlige hilsener Eva

Populære opslag fra denne blog

Det smukkeste træ i haven...lige nu

Anne Just's vidunderlige
kringle fra kaffehuset

Espalier - i den naturlige stil.